Περισσότερο από πιθανό να έχετε ψάξει στο διαδίκτυο τρόπους για να δημιουργήσετε τον δικό σας File Servers / NAS το οποίο θα είναι συνδεδεμένο στο δίκτυο και θα σας δίνει την δυνατότητα να έχετε πρόσβαση στα αρχεία οπού και αν είστε. Το δικό σας προσωπικό cloud χωρίς μηνιαίες χρεώσεις. Αν κατά την αναζήτηση σας έχετε δει τις τιμές που κυμαίνονται οι έτοιμες λύσεις των NAS Server, πιθανόν να έχετε απελπιστεί από τις απλησίαστες τιμές που έχουν με σχέση τις δυνατότητες τους σε hardware.

Σε περίπτωση που έχετε κάποιο laptop ή κάποιο παλαιότερο υπολογιστή και θέλετε να το χρησιμοποιήσετε για την δημιουργία του δικού σας NAS με το υπάρχον υλικό που διαθέτετε, σας οδηγεί στο μεγάλο ερώτημα:

Ποιο είναι το κατάλληλο λειτουργικό σύστημα το οποίο είναι σταθερό και ευέλικτο για χρήση.
Σε προηγούμενο άρθρο μας σας έχουμε αναφέρει το CasaOS, ένα σύστημα Home Cloud ανοιχτού κώδικα που βασίζεται στο οικοσύστημα Docker το οποίο είναι ιδανικό για ένα home lab.

Αυτή τη φορά θα παρουσιάσουμε ένα project το οποίο είναι βασισμένο στις έτοιμες λύσεις της εταιρίας Synology, το Xpenology

Τι είναι το Xpenology

Το Xpenology είναι ένας bootloader για το λειτουργικό σύστημα της Synology, που ονομάζεται DSM (Disk Station Manager) και χρησιμοποιείται στις συσκευές NAS τους. Το DSM εκτελείται σε μια προσαρμοσμένη έκδοση Linux που αναπτύχθηκε από τη Synology. Είναι βελτιστοποιημένο για εκτέλεση σε διακομιστή NAS με όλες τις δυνατότητες που χρειάζεστε συχνά σε μια συσκευή NAS.

Το Xpenology δημιουργεί τη δυνατότητα εκτέλεσης του Synology DSM σε οποιαδήποτε συσκευή x86, όπως οποιονδήποτε υπολογιστή ή NAS που έχει κατασκευαστεί από μόνος του. Έτσι, μπορείτε να επωφεληθείτε από τις ισχυρές δυνατότητες πολυμέσων και cloud του DSM χωρίς να αγοράσετε το υλικό NAS από τη Synology. Πολλοί άνθρωποι το προτιμούν αυτό επειδή μπορούν να επιλέξουν τον δικό τους (πιο ισχυρό) επεξεργαστή και RAM για να χειριστούν πράγματα όπως η διακωδικοποίηση βίντεο ή ακόμα να κάνουν μια δοκιμή των δυνατοτήτων του λειτουργικού προτού προβούν σε μια ακριβή αγορά κάποιου μηχανήματος της εταιρίας

Πως να εγκαταστήσεις το δικό σου Xpenology

Η διαδικασία του να δημιουργήσεις το δικό NAS βασισμένο στο λειτουργικό της Synology πριν μερικά χρονιά ήταν αρκετά δύσκολη μέχρι που ο χρήστης του qithub fbelavenuto ανέβασε το δικό του loader Automated Redpill Loader

Ο loader εντοπίζει αυτόματα ποια συσκευή χρησιμοποιείται, SATDoM ή USB, εντοπίζοντας σωστά το VID και το PID του. Το redpill-lkm έχει υποστεί επεξεργασία ώστε να επιτρέπεται η εκκίνηση του πυρήνα χωρίς να ρυθμίζονται οι μεταβλητές που σχετίζονται με τα network interfaces, ώστε ο loader (και ο χρήστης) να μην χρειάζεται να ανησυχεί γι’ αυτό.

Διαμόρφωση μέσου εκκίνησης Loader

  • Χρησιμοποιήστε το Github link για εισέλθετε στην σελιδα του Automated Redpill Loader . Μεταβείτε λίγο ποιο δεξιά στην σελίδα και εντοπίστε την τελευταία Beta έκδοση
  • Αποσυμπιέστε το αρχείο που μόλις κατεβάσατε και χρησιμοποιήστε το balenaEtcher για να περάσατε το image σε ένα flash drive (εμείς προτείνουμε να το κάνετε σε έναν SSD σκληρό δίσκο μειώνει κατά πολύ το χρόνο loading του Nas)
Βήμα 1o διαμόρφωσης του drive με το image, επιλέξτε Flash from file
Βήμα 2o επιλέξτε το image file arpl.img
Βήμα 3o επιλέξτε Select target διαλέξτε το Flash/SSD drive και Select 1
Βήμα 4o επιλέξτε το Flash!
Η διαδικασία διαμορφώσεις ξεκίνησε
Η διαδικασία διαμορφώσεις ολοκληρώθηκε
  • Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία διαμόρφωσης του USB flash/SSD drive με τον Loader, τοποθετήστε το στον υπολογιστή που επιθυμητέ να κάνετε NAS.

Προσοχή για την αποφυγή πιθανόν απώλειας δεδομένων αποσυνδέστε όλους του σκληρούς δίσκους που έχετε και αφήστε συνδεμένο μόνο το drive που έχετε διαμόρφωση με τον loader, flash ή SSD drive.

Παραμετροποίηση εκκίνησης Loader

  • Ξεκινήστε τον υπολογιστή και επιλέξτε να κάνει boot από το flash/SSD drive (η διαδικασία αυτή διαφέρει ανάλογα τον κατασκευαστή της mother board και τις έκδοση του bios που διαθέτει)

Όταν ο loader ολοκληρώσει το boot,  μπορείτε να προχωρήσετε στην διαμόρφωση – εγκατάσταση του είτε τοπικά είτε απομακρυσμένα μέσω του browser ενός άλλου υπολογιστή.

Για τοπική εγκατάσταση πληκτρολογήστε την εντολή menu.sh και Enter
και ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα διαμόρφωσης loader 1ο έως 10ο

Για την απομακρυσμένη διαμόρφωση – εγκατάσταση μέσω ενός browser πρώτα πρέπει να εντοπίστε την Ip που έχει λάβει το μηχάνημα σας. Θα το βρείτε απευθείας από τον loader είτε από router σας. Θα είναι τις μορφής http://192.168.1.25: 7681

  • Από τον browser σας πατήστε την IP που είχατε εντοπίσει παραπάνω με κατάληξη την πόρτα 7681(θα είναι κάπως έτσι 192.168.1.25:7681)
Βήμα 1o διαμόρφωσης loader
  • Πατήστε ΟΚ στην επιλογή Choose a model
Βήμα 2o διαμόρφωσης loader
  • Επιλέξτε το μοντέλο Synology Nas που επιθυμείτε (προσωπικά επέλεξα το DS2422+) πατήστε ΟΚ
Βήμα 3o διαμόρφωσης loader
  • Επιλέξτε Choose a Build Number & ΟΚ
Βήμα 4o διαμόρφωσης loader
  • Επιλέξτε την ποιο πρόσφατη έκδοση, στο παράδειγμα μας την 42962 & ΟΚ
Βήμα 5o διαμόρφωσης loader
  • Επιλέξτε Choose a serial number & ΟΚ
Βήμα 6o διαμόρφωσης loader
  • Πατηστε ΟΚ στην επιλογή Generate a random serial number
Βήμα 7o διαμόρφωσης loader
  • Μεταβείτε στην επιλογή Build the loader & Enter
Η διαδικασία δημιουργίας ξεκίνησε

Θα χρειαστεί  λίγο χρόνο να ολοκληρωθεί η διαδικασία

Βήμα 10o διαμόρφωσης loader

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία επιστρέφει στο κεντρικό Menu

  • Επιλέξτε Exit

Σε αυτό το στάδιο θα πρέπει να σβήσετε τον υπολογιστή σας και να συνδέστε τους σκληρούς δίσκους που θα χρησιμοποιήσετε για αποθηκευτικό χώρο στο NAS σας.

Εφόσον έχετε συνδέσει τα drives ανοίξτε τον υπολογιστή, δώστε λίγο χρόνο να εκκινήσει το σύστημα και από τον browser σας πατήστε την IP που είχατε εντοπίσει παραπάνω με κατάληξη την πόρτα 5000 (θα είναι κάπως έτσι 192.168.1.25:500)

  • Επιλέξτε Install
  • Επιλέξτε Automatically download and install the latest OSM 7.1.1-42962 from Synology website και Next
  • Το αναδιδόμενο παράθυρο σας προειδοποιεί ότι «όλα τα δεδομένα όλα θα διαγραφούν» επιλέξτε Continue

Η διαδικασία εγκατάστασης του δικού σας Xpenology έχει ολοκληρωθεί και τώρα είστε στην θέση να ρυθμίσετε το Nas σας.

Να αναφερθει οτι η Synology προσφέρει εκπληκτική υποστήριξη και για χρήστες με λιγότερη ή καθόλου εμπειρία σε IT/Linux, θα ήταν καλύτερη λύση για αυτούς να αγοράσουν ένα Synology NAS, να το ενεργοποιήσουν και να διασκεδάσουν χωρίς να νοιάζονται για την τεχνολογία backend.

Παρακαλώ διαβάστε την πολίτικη της σελίδας μας

Από Jimcrow

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *