ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ
Σε πολλές περιπτώσεις όταν πας να παρακολουθήσεις μια θεατρική παράσταση θέτεις και έναν στόχο. Ο βασικός σκοπός είναι να δεις τη στόχευση που θέτουν οι συντελεστές και αυτό που θέλουν να μας πουν μέσω του έργου τους. Και αυτό διότι κάθε έργο κρύβει και ένα νόημα, το οποίο καλείσαι να αποκρυπτογραφήσεις. Η θεατρική παράσταση «Άγιος Νεκτάριος: Από τη Γη στον Ουρανό», στο θέατρο Αλκμήνη ήταν μια αποκάλυψη, για να μιλήσουμε και με πνευματικούς και εκκλησιαστικούς όρους. Η αποκάλυψη αυτή ήταν ακριβώς και ο σκοπός που εμείς καταλάβαμε, παρακολουθώντας τη παράσταση. Και ο σκοπός ήταν να εντρυφήσουμε στη ζωή ενός σύγχρονου Αγίου, ο οποίος έζησε στα τέλη του 19ου με αρχές 20ου αιώνα, αλλά κυρίως στο να μπορέσουμε να τον κατανοήσουμε και να τον ζήσουμε κάπως πιο «καθημερινά». Με αυτό εννοούμε πως τον προσεγγίσαμε στο σήμερα, κατανοώντας τον ως έναν από εμάς και μετατρέποντάς τον σε έναν κάπως πιο καθημερινό άνθρωπο.
ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ
Όλα σε έβαζαν στο νόημα πως θα ταξίδευες σε έναν μυσταγωγικό χώρο που έβγαζε πνευματικότητα. Η μουσική υπόκρουση με τη ψαλμώδηση του «Αγνή Παρθένε Δέσποινα» από τους Σιμωνοπετρίτες Αγιορείτες Πατέρες σε έβαζε κατευθείαν στο ότι αυτό που θα έβλεπες θα σε ταξίδευε σε κόσμους πνευματικούς με βυζαντινή χροιά. Και μετά κατευθείαν στο θαύμα. Επιβλητικό ξεκίνημα στο δωμάτιο του Αρεταίειου Νοσοκομείου, όπου άφησε την τελευταία του πνοή. Και μετά ξεκινά η περιπλάνηση από Χίο σε Κάϊρο και από εκεί στην Αθήνα, σττη Χαλκίδα, στη Λακωνία, στη Φθιώτιδα και στη Βοιωτία. Τα προβλήματα πολλά: Οικονομικές δυσχέρειες το βασικό πρόβλημα, που ακουμπούσε το πλαίσιο της επιβίωσής του. Ακόμα, πιέσεις από τη Σύνοδο, οι φήμες που τον συνόδευαν από την Αλεξάνδρεια (λόγω ζηλοφθονιών, από συνωμοσία για ανατροπή του Πατριάρχη μέχρι ηθικής φύσεως ζητήματα), και προβλήματα λόγω του ότι δεν είχε ελληνική υπηκοότητα, γιατί θεωρείτο τούρκος (γεννήθηκε στη Σηλυβρία, που ήταν επαρχία της Ανατολικής Θράκης στις ακτές της Προποντίδας και ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία). Μετά έρχεται η ανάληψη της διεύθυνσης της Ριζαρείου Σχολής, η οποία την εποχή της διεύθυνσής του γνώρισε μεγάλη φήμη. Μετά από 14 χρόνια και λόγω προβλημάτων υγείας εγκαταλείπει τη Ριζάρειο και φεύγει για την Αίγινα. Και εκεί ξεκινά το χτίσιμο και η ίδρυση της Ιεράς Μονής τρης Αγίας Τριάδος στην Αίγινα. Και εκεί γίνεται δημοφιλής και συμπαθής στους κατοίκους, αλλά και δέχεται πόλεμο με ηθικές κατηγορίες, αλλά ο Άγιος με το πνεύμα ταπεινότητας και προσευχής που είχε τα αντιμετώπιζε όλα. Και από εκεί φτάνουμε στις 9 Νοεμβρίου 1920, όπου πεθαίνει σε ηλικία 74 ετών.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Το έργο ήταν εξαιρετικό από κάθε πλευρά. Το κείμενο δεν ήταν καθόλου υπερβολικό, ήταν τόσο όσο χρειαζόταν να χωρέσει σε 80 λεπτά τη βιογραφία και τις σημαντικές πλευρές της ζωής του, την ποιμαντική και φιλανθρωπική του δράση μέχρι τους διωγμούς και τις συκοφαντίες που υπέστη. Η σκηνοθεσία ήταν ένα αριστούργημα, με γρήγορες εναλλαγές στις σκηνές που δεν κούραζαν και σε κρατούσαν σε μια εγρήγορση για αυτό που θα έβλεπες στη συνέχεια. Οι ηθοποιοί έπαιξαν υπέροχα τους ρόλους τους (σημείωση: όλοι οι ηθοποιοί ερμήνευαν από 2 με 3 ρόλους ο καθένας), δεν ήταν υπερβολικοί στην απόδοση των ρόλων τους και έβλεπες την προσαρμογή από τον έναν ρόλο στον άλλον με τέτοια άνεση, που καταλάβαινες το υποκριτικό βάθος του κάθε ενός ηθοποιού (εκεί που υποδυόταν έναν ήρωα καλό στην επόμενη σκηνή μπορεί να έκανε έναν αρνητικό ήρωα). Και το “κερασάκι”: ξεκινά η παράσταση και τελειώνει με την ίδια σκηνή (αυτό που λέμε σχήμα κύκλου και στα λογοτεχνικά) και σε βάζει να αναλογιστείς το δίπολο επιβλητική έναρξη-λυτρωτικό φινάλε.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ: ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΗ ΔΕΙΤΕ
Η παράσταση «Άγιος Νεκτάριος: Από τη Γη στον Ουρανό» είναι μια εξαιρετικά καλή επιλογή για να παρακολουθήσετε και να εντρυφήσετε σε αυτούς τους πνευματικούς κόσμους, οπού τα γήινα γίνονται επουράνια και τα επουράνια γίνονται γήινα. Αυτός είναι και ο σκοπός που πιστεύω αντλήσαμε όλοι από αυτή τη θέαση της παράστασης. Επίσης, το βασικό είναι πως τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, οπότε αντιλαμβανόμαστε πως αποτυπώνει και την έγκριση του επίσημου οργάνου της Εκκλησίας της Ελλάδος και πως αποτελεί ένα εχέγγυο σοβαρής και αξιέπαινης δουλειάς που έγινε από όλους τους συντελεστές. Μια θρησκευτική δραματική παράσταση που ευχόμαστε να συνεχιστεί και την επόμενη θεατρική χρονιά και θα ξαναπάμε να τη δούμε και να ξαναγίνουμε κοινωνοί αυτής της υπέροχης δουλειάς. Όσο παίζεται ακόμα (για όλες τις Δευτέρες του Ιουνίου) σπεύστε να τη δείτε και να την απολαύσετε στον απίστευτο βαθμό.
ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΜΗΝΗ
Κεντρική Σκηνή ,Αλκμήνης 8-12, Αθήνα 118 54 ,τηλ. 2103428650 – info@theatro.gr ,στάση μετρό: Κεραμεικός
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
80 λεπτά
ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
15€ Γενική είσοδος
12€ Μειωμένο
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου)
Τηλεφωνικά: 210 7234567
Τα εισιτήρια που αγοράζονται ηλεκτρονικά λαμβάνονται σε μορφή PDF και εκτυπώνονται ή αποθηκεύονται σε κινητό τηλέφωνο
Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί:
Κώστας Αρζόγλου, Κωνσταντίνος Νιάρχος, Άννα Μωραίτου, Γιώργος Ζώης,
Μάνθος Καλαντζής, Κωνσταντίνα Σιλεβρή, Ιωάννα Μαρμάρου, Ραφαέλα Καβαζαράκη
Συντελεστές
Κείμενο: Θανάσης Σταυρόπουλος
Σκηνοθεσία: Μενέλαος Τζαβέλλας
Κίνηση: Κατερίνα Χάσκα
Σκηνικά: Δημήτρης Μέλλος
Κοστούμια: Μάγδα Καλέμη
Μουσική επιμέλεια: Μενέλαος Τζαβέλλας
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Πολιτάκης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Αρετή Τσιαμπόκαλου, Εβίτα Σταμάτη